"Полицаят ме удари и ми спука тъпанчето": Дрогираният от Пловдив заплашва с дело в Страсбург

49-годишният Александър Паталенски вилня дрогиран пред КАТ в Пловдив

11.08.2022 | 14:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Да заведе дело срещу България в Страсбург, се закани 49-годишният Александър Паталенски, който дрогиран вилня пред КАТ в Пловдив. Той пристигна в Окръжния съд с охрана, където обжалва задържането си под стража, постановено от първата инстанция.

"Не се чувствам добре. Полицаят, който ме задържа, ме удари с юмрук и ми спука тъпанчето", обясни пред съдиите Паталенски. Твърди, че не му е била оказана помощ. "Ако продължа да лежа там, това тъпанче ще се възпали", каза той. И добави, че по тази причина ще заведе дело срещу държавата в Страсбург.

Той обвини полицая, който го задържа пред КАТ, разбивайки стъклото с камък. "Той на какви стимуланти е", попита Паталенски, докато съдебната охрана го извеждаше.

Съдия Иван Бонев се съобрази с изказаната от прокурор Йорданка Тилова реална опасност 49-годишният мъж да извърши ново престъпление и потвърди решението на Районния съд. Магистратите не сметнаха за необходимо да назначат съдебнопсихиатрична експертиза. "Няма пречка такава да се назначи в хода на досъдебното производство", обясни съдия Бонев.

Миналата седмица Районният съд в Пловдив остави Паталенски в ареста с аргумента, че съществува реална опасност да извърши ново престъпление. Въпреки молбите на адвокат Боян Цонев за назначаване на медицинска експертиза и твърденията на обвиняемия, че страда от биполярно разстройство и се лекува, магистратите взеха предвид множеството пътни престъпления зад гърба му и го оставиха с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

На 2 август Александър Паталенски посетил сектор "Пътна полиция", за да регистрира лек автомобил. Заради вече отнетата му шофьорска книжка и неадекватното му поведение полицейските служители решили да видят дали той ще се качи в зад волана. Паталенски подкарал автомобила из паркинга на пътната служба, не спрял за проверка и се блъснал в бетонен кош за боклук. След като полицай счупил прозореца на колата му, шофьорът бил изваден и задържан. Тестван е за наркотици, а пробата се оказала положителна за амфетамини, пише "24 часа".

Паталенски е осъждан за шофиране след употреба на алкохол, като настоящото деяние е извършено в изпитателния срок. В момента е привлечен като обвиняем по 3 престъпления - шофиране след употреба на наркотици, неподчинение на полицейски служител и непристойни действия, и го грозят 5 г. затвор и 1500 лв. глоба, ако бъде осъден, той ще трябва да излежи и условната си присъда.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК