Удар: Митничари хванаха 200 пратки с наркотици, пласирани чрез Darknet

Специализираната операция е проведена с участието на Агенция „Митници“ и DEA

07.07.2022 | 14:04 Редактор: Петя Кръстева

120 000 таблетки, съдържащи различни психотропни вещества, и 40 кг. кат откриха митнически служители в близо 200 пощенски пратки. Задържанията са осъществени в периода 07-17.06.2022 г. в рамките на специализирана операция срещу трафика на наркотици чрез  Darknet и пратки “Web Thunder’’, проведена от митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в Териториална дирекция Митница София, съвместно с офиса на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) и под ръководството на Софийска градска прокуратура. 

В рамките на операцията митническите служители са извършили множество оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които са засекли и са предотвратили изпращането към различни дестинации в чужбина на 198 пратки. 

Установено е, че съдържанието на пратките - малки количества таблетки или наркотични вещества, е договаряно чрез Darknet платформи, пратките са подготвяни в депа и са разпращани чрез обикновена услуга от България към получателите им  - крайни клиенти в САЩ, Европа и Австралия.

Преустановена е дейността на едно депо за подготовка на пратки и на три различни мрежи за трафик на психотропни вещества чрез пощенски пратки към САЩ, Западна Европа и Австралия. По случаите вече са образувани четири досъдебни производства като следствените действия продължават. Извършени са множество претърсвания и изземвания в жилища, офиси и складови помещения на територията на София и област Ловеч.

Като обвиняем  е привлечено едно лице за опит за квалифицирана контрабанда на наркотични вещества. Работата по случаите продължава.  

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК