Твърдение: Ружа Игнатова живее на луксозна яхта в Средиземно море

Смята се, че измамничката е претърпяла и няколко козметични операции

05.07.2022 | 12:12 Редактор: Ирена Бакърджиева
Твърдение: Ружа Игнатова живее на луксозна яхта в Средиземно море

"Измамницата д-р Ружа Игнатова (42 г.) бяга с германски паспорт и 4 милиарда евро. ФБР я преследва", пише изданието "Билд". Миналата седмица стана ясно, че създателката на OneCoin влезе в списъка на ФБР на топ 10 най-търсени лица. Обявената награда за информация, която може да доведе до задържането на Игнатова, е 100 хиляди долара.  

Авторката на статията в "Билд" Кристина Дрехслер описва българката като "една от най-големите измамници в криминалната история". Тя пише още, че според експерти Игнатова се крие на луксозна яхта в Средиземно море, предаде DW.

Германското издание припомня историята на издирваната за присвояването на милиарди евро. Игнатова е родена в България, но заминава да учи в Шрамберг, Германия, следва право в Констанц и има докторска степен. Тя има германско гражданство. 

Ружа Игнатова е смятана за високоинтелигентна, а в основаната от нея през 2014 г. криптокомпанията OneCoin инвеститорите са вложили над 4 милиарда евро. Смята се, че само в Германия Игнатова и съучастниците ѝ са присвоили 88 милиона евро.

Въпреки всички обещания на компанията ѝ, т. нар. OneCoin дори не съществува като валута. През 2017 г. кралицата на криптовалутите изчезва, заедно с парите. Тя е издирвана от Интерпол в 194 държави.

Статията посочва, че ФБР я е поставила на второ място сред десетте най-издирвани престъпници, като от миналата седмица тя е единствената жена в този списък

Английският журналист Джейми Бартлет, който се опитва да открие измамницата, е написал книга за нейното бягство. Той е разговарял с хора, които са я виждали, и вярва, че Игнатова живее на яхта в Средиземно море. Но защо точно там? Ако се намирате на дванадесет морски мили от брега, никоя държава няма юрисдикция и властите нямат право да ви арестуват. Смята се, че измамничката е претърпяла и няколко козметични операции. "Билд" твърди, че разследващите предполагат, че в момента тя е руса и стройна, има нов нос и челюст, бузи и устни. 

Особено важен център за бизнеса на криптокралицата е Дубай. През 2020 г. властите в емиратството размразиха нейните сметки, въпреки че повече от година преди това американското министерство на правосъдието повдигна обвинения срещу нея и определи OneCoin като "измамна криптовалута". Месеци по-рано нейният бивш близък сътрудник - юристът Марк Скот - беше признат за виновен за изпирането на 400 млн. щатски долара.

Би Би Си обръща внимание и на твърденията, че д-р Ружа Игнатова е сред най-големите инвеститори в биткойни в света. Възможно е тя да притежава 230 хиляди от тях. Дори след срива в стойността на най-популярната криптовалута, това би се равнявало на около 5 милиарда щатски долара. Пари, които са повече от достатъчни, за да ѝ помогнат да продължи да се крие, отбелязва медията. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ПС
преди 1 година
Да я цункат по ***...незаконна крипто валута..има ли такова нещо..по кои закони..акж не винава през лондон значи ли че дадена валута е незаконна..лицемери са всички западни политици и банкери Сигнализирай за неуместен коментар