Прокуратурата праща на съд бивш шеф на Столичната здравно осигурителна каса

Биляна Пенева-Стоянова е принудила трима служители да отразят документи с невярно съдържание

30.06.2022 | 17:11 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата праща на съд бивш шеф на Столичната здравно осигурителна каса

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийския районен съд срещу Биляна Пенева-Стоянова, за това, че в качеството си на директор на Столична здравно осигурителна каса, е принудила трима служители, да отразят документи с невярно съдържание. Тя ще отговаря пред съда за три престъпления. 

Според събраните по делото доказателства е установено, че между 15 май 2016 г. и 07 юни 2017 г., като директор на СЗОК, тя е принудила трима служители на СЗОК да отразят неверни обстоятелства в документи във връзка с проверки на три различни столични болници.

В първото лечебно заведение е бил завишен или отнет броят на точките на определени индикатори и по този начин е завишен броят на легловата база.

Във второто лечебно заведение е намален броят на надвишените хоспитализации, като по този начин е вменено да се възстановят на Здравната каса сумите, получени само на две надвишени хоспитализации, вместо получените суми за десет такива.

В третото лечебно заведение е съставен документ с невярно съдържание, че резервационната система е същата като лист на чакащи, вместо, че са нарушени условията и редът за оказване на болнична помощ.

Чрез съставянето на протоколи с невярно съдържание, относно установеното от контролните органи при тези проверки, директорът на СЗОК не е дала възможност да се отрази действителното положение в столичните болници.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от СРС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК