Митничари спипаха недеклариранo eвро на стойност над 80 хил. лв.

Парите са били скрити в дамска чанта

20.05.2022 | 13:04 Редактор: Теодора Патронова
Митничари спипаха недеклариранo eвро на стойност над 80 хил. лв.

Недекларирани 41 000 евро откриха митническите служители на Митнически пункт "Малко Търново" при проверка на влизащ в страната лек автомобил. Валутата с левова равностойност 80 189 лева е била укрита на дъното на дамска чанта под лични вещи, съобщиха от Агенция "Митници".

Автомобилът с румънска регистрация пристига на МП "Малко Търново" на 18 май на входящо трасе от Турция. В колата е пътувало семейство мъж и жена – румънски граждани. В зоната за митнически контрол шофьорът и неговата спътничка са заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите инспектори откриват на дъното на дамската чанта на жената увити 41 000 недекларирани евро в купюри по 500 евро. Недекларираните парични средства са задържани и на румънската гражданка с инициали A.S. е съставен акт за установеното нарушение.

Само от началото на годината от митническите служители на МП "Малко Търново" е открита недекларирана валута в евро и щатски долари с обща левова равностойност 284 708 лева. През периода са установени 6 случая с пренасяне на големи суми парични средства в нарушение на валутния закон. Всички нарушители са чужди граждани, които са пътували с леки автомобили и автобуси от и за Турция през МП "Малко Търново", който е предимно туристически пункт. Сумата е по-голяма от установената недекларирана валута на пункта за цялата  2021 г., която е в размер на общо 228 768 лева.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК