Разкриха корупционно престъпление в община Варна след проверка на КПКОНПИ

Образувано е досъдебно производство

03.12.2021 | 09:25 Редактор: Жаклина Иванова
Разкриха корупционно престъпление в община Варна след проверка на КПКОНПИ

На 2 декември в Специализираната прокуратура бяха получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на община Варна за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства. Общата стойност е 85 млн. лева.

Извършеният анализ на 7-те тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Същия ден с постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство - за това, че през периода от 25.10.2019 г. до 21.07.2021г. длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна, с цел да набави за себе си и за другиго облага, е нарушило служебните си задължения.

Лицето е превишило властта си във връзка с възлагането и изпълнението на Проект "Екологично чист транспорт за Варна", финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 5: "Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", от което биха могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Разследването е възложено на следовател от отдел "Следствен" при Специализирана прокуратура. Дадени са указания за извършване на конкретни действия по разследването.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК