Пресякоха контрабанден канал за пестициди, действал повече от година у нас

Задържани са 18 тона

28.10.2021 | 10:33 Редактор: Искра Ангелова
Пресякоха контрабанден канал за пестициди, действал повече от година у нас

Със задържането на 18 т пестициди на МП "Капитан Андреево" е пресечен контрабанден канал, действал повече от година, съобщиха от Агенция "Митници".

Задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които бяха установени от митническите служители на 23.09.2021 г. при проверка на МП "Капитан Андреево", вероятно са част от контрабанден канал, действал в продължение на повече от година, показва последващата работа на Агенция "Митници" по случая. 

Първоначалните данни разкриват 14 идентични пратки, при които е възможно пестициди да са внасяни нелегално, укрити между перилни препарати. 11 от доставките са извършени в периода от август 2020 г. до април 2021 г., а 3 в периода от юни до август 2021 г., като петнайсетият превоз е бил задържан. При почти всички установени случаи е използвано едно и също превозно средство, доставян е сходен обем стока, описана като "перилни препарати, омекотители и памперси", от изпращач в Турция за получател - юридическо лице в София. Стоката е била допускана за свободно обращение без физически контрол чрез МБ Аерогара "София" от един и същи служител, за което е възложена дисциплинарна проверка.

Последната петнадесета доставка от 23.09.2021 г. е задържана на МП "Капитан Андреево" за щателна митническа проверка. По време на контролните действия, при пролъчване с рентген и при последвалата физическа проверка митническите служители установяват, че в кашоните зад т. нар „тапа“ от омекотители се превозват препарати за растителна защита.

Задържани са 21 381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг различни видове и марки препарати за растителна защита за над 321 000 лева. За задържаната доставка е образувано досъдебно производство от разследващ митнически служител от ТД Митница "Бургас", което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

С проверката си митническите служители на практика неутрализират контрабандния канал, а при последващи действия са идентифицирани лица, за които са предполага, че имат отношение към трафика на нелегални препарати за растителна защита. Работата по последващата проверка на доставките продължава.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК