Вандали изпочупиха осветлението на Пантеона на възрожденците в Русе

Нанесените щети са за близо 6 хиляди лева

24.09.2021 | 22:50 Редактор: Георги Донков

Младежи са безчинствали в парка на Пантеона на възрожденците в Русе. Преди два дни камерите за видеонаблюдение на историческия комплекс са заснели непълнолетни, които ритат и разбиват декоративното осветление. Оказва се, че това не е първи случай на подобно посегателство. 

"Този път просто бях ужасен. От всичките 22 лампи, 17 бяха на земята, съборени. Тук са вилняли 2 момчета, обадих се във видеонаблюдението и те ми казаха със спокоен глас, че "Да, снощи ги видяхме в еди си колко часа", разказва екскурзоводът Хачик Лебикян.

Служители на общинската охрана са обходили района, но не са открили нарушителите. Непълнолетните момчета не могат да бъдат наказани, дори да бъдат установени, но могат да бъдат наложени санкции на родителите им. 

"Все още тече оценка на щетите, част от лампите могат да бъдат отремонтирани, а друга част – не. И затова трябва да бъдат закупени. Ако лицата бъдат установени, ще потърсим родителите им, ако ли не, щетите ще бъдат поети от Историческия музей", каза ръководителят на центъра за видеонаблюдение Даниел Шелявски. 

"И ако ние ще плащаме лампите сега, както се оказа първия път, вероятно и сега така ще се окаже. Значи, веднъж плащаме видеонаблюдение и понеже няма полза от него, виновниците не си плащат целите щети, музея ще плаща и тези лампи, а те са много скъпи, те са вносни. Тази щета сега е за 6000 лв.", допълни Хачик Лебикян.  

От русенската полиция потвърдиха, че вече са образували проверка по случая.

Вижте още в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 2 години
Вандали, варвари и хуни - не останаха свестни и нормални хора Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
Ама вярно в БГ се е напълнило с вандали, варвари и др. подобни. И докато не ги размажат без оглед пълнолетни или не няма да има спокойствие Сигнализирай за неуместен коментар