Задържаха 4-ма за телефонни измами, жертвите са жени на 83 и 71 години

Проверяват ги за измами на територията на цялата страна

30.07.2021 | 10:13 Редактор: Десислава Атанасова
Задържаха 4-ма за телефонни измами, жертвите са жени на 83 и 71 години

Трима извършители на телефонни измами и техен помагач са задържани в резултат на предприети незабавни полицейски действия. 

Полицейските действия са осъществени на 28 юли. В резултат на проведеното професионално разследване и взаимодействие между криминалисти на ГДНП и ОДМВР- Велико Търново, Русе и Шумен са задържани трима извършители на измами и техен помагач, изпълнявал ролята на куриер в схемата.

Тримата мъже - двама, от които местни жители на 46 и 38 години, и 44-годишен от Горна Оряховица, с богато криминално минало, са задържани в  района на с. Камен, Великотърновско. 44-годишният е с множество криминалистични прояви за измами и осъждан, 46-годишният също е осъждан и с криминалистични регистрации за измами, а 38-годишният е регистриран за ползване на чужда търговска марка. 

При последвалото претърсване криминалистите иззели три мобилни телефона със СИМ карти, сумата от 80 лева и вещи, съотносими към престъпната им дейност. В рамките на специализираната  операция, минути след като възрастна жена предала 1 960 лв. на непознат, той бил задържан в лек автомобил на ТИР паркинг малко преди гр. Смядово. Установена е самоличността му – 66-годишен жител на с. Добри Войниково, изяснена била и ролята му на куриер в измамната схема.

Според данните до момента, жертви на престъплението се оказали две жени на 83 и 71 години от шуменско село. Те били подведени по добре познатата измамна схема - съдействие на полицията. След като успели да ги убедят по телефона, че са полицейски служители и че трябва да им съдействат за залавяне на измамници, непознатите им дали указания да оставят всички пари, с които разполагат,  в плик на място, близо до имота на една от жените.

Четиримата мъже са задържани за срок до 24 часа. По случая било образувано досъдебно производство продължава под надзор на РП- Шумен, в рамките на която се изяснява и съпричастността на задържаните към телефонни измами на територията на цялата страна.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК