Дадоха на съд бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник

Внесен е обвинителен акт и срещу временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник

29.07.2021 | 12:00 Редактор: Жаклина Иванова
Дадоха на съд бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник

През първите 6 месеца на 2021 г. Специализираната прокуратура е предала на съд 38 разследвани за корупционни престъпления лица, нанесли вреди за общо над 2,5 млн. лв. Присъдите на 7 други лица са влезли в сила с решения на Върховния касационен съд.

39-ият предаден на съд обвиняем е бившият министър на околната среда и водите Нено Димов, обвиняем по досъдебното производство за водната криза в Перник в края на 2019 г.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу него и срещу временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник Севделина Ковачева.

На 10 януари 2020 г. действащият по това време министър бе привлечен към наказателна отговорност за безстопанственост, след като в хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. е довел с умишлени действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена", както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската  дейност на търговско дружество "ВиК Перник" ООД.

На 24.01.2020 г. към наказателна отговорност по делото бе привлечена и временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на "ВиК Перник" ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. "Студена", и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследването на водната криза в Перник бяха разпитани общо 156 свидетели. Обработено бе огромно количество документация. Извършена бе деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, направените бяха огледи на язовир "Студена" и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Това не е умишлена небрежност на ексминистъра на МОСВ Н.Димов, а маньовър на лидера на ГЕРБ и неговата сопа -гл.прокурор да оневинят обл.управителка и кметицата на Перник от ГЕРБ и учудващо - зам.министъра на МОСВ - протеже на младия Златев. Нено Димов го "изгориха" заради ресорния зам.министър, който си имаше и преди това немалко други, големи грехове. Боце, старата ви любов с Вальо Златев ръжда не хваща! Сигнализирай за неуместен коментар