17-годишен преби малолетен в център за настаняване в Русе

Детето е с бинтовна ръка и белези по цялото лице

24.06.2021 | 18:53 Редактор: Искра Ангелова

Насилие между деца в Център за настаняване от семеен тип разследват в Русе. 13-годишно момче е пребито от 17-годишен младеж. И двете деца живеят в центъра. Пострадалото дете и сестра му са отнети от бащата и са настанени преди 2 месеца. Той води дела, за да си ги върне.

Валентин посреща 13-годишния си син, който трябва да заведе на преглед при лекар заради заболяване. Детето е с бинтовна ръка и белези по цялото лице. То е доведено на срещата с бащата от социалните служители.

"На пръв поглед, когато видях детето, щях да припадна. Той е с шина на ръката, главата му е подута отвсякъде. Когато идваше към мен, се държеше за дясната страна. Каза ми, че са се скарали с едно от децата от дома", каза бащата Валентин Йорданов.

Момчето твърди, че е било нападнато от друг младеж от социалния дом. От ръководството на Центъра за настаняване обясняват, че веднага след като служители научили за случилото, са реагирали. 

"Случват се такива неща и на детските площадки, и на улицата, и в училище. Взети са много бързо и изключително адекватно всички навременни мерки. Възпитателят е оказал първа помощ на детето и веднага е потърсена медицинска помощ", коментира директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.

Бащата на детето е афектиран, най-вече защото не е бил уведомен навреме. Той не е с отнети родителски права и води съдебни битки, за да си прибере децата. За помощ се е обърнал към център за обществена защита. 

"За нас е укоримо, най-вече държанието на стопанисващите това жилище. Търсим също и социалните, ще търсим отговорност на държавата за вреди. Абсурдно е", отсече координаторът на Национален център за обществена защита Георги Георгиев.

Децата са отнети от бащата принудително преди 2 месеца заради системен тормоз. Оттогава те са в защитеното жилище. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК