Задържаха петима българи, издирвани от властите в Италия

Действия са проведени и на територията на още две страни в Европа

16.06.2021 | 16:49 Редактор: Жаклина Иванова
Задържаха петима българи, издирвани от властите в Италия

Петима българи, издирвани от властите в Италия за извършени престъпления на Апенинския полуостров, са установени у нас от служители на сектор "Издирване“ в ГДНП и техни колеги от ОДМВР-Русе, Варна и Видин, съобщиха от МВР.

Акцията у нас е координирана от ГДНП, реализирана е на 16 юни в рамките на международна операция по задържането на български граждани, с влезли в сила присъди в Италия. Освен у нас, действия са проведени и на територията на още две страни в Европа.

В хода на специализираната операция у нас първоначално на територията на София са установени двама мъже на 47 години. За тях има издадени европейски заповеди за арест по искане на Италия. Единият е търсен за изтърпяване на присъда от 4 години лишаване от свобода, а другият - за изтърпяване на наказание от 2 години и половина лишаване от свобода. Осъдени са от италиански съдилища за „престъпно сдружение от мафиотски тип“.

Мъжът с по-малката присъда е задържан. Другият, поради установено влошено здравословно състояние, е докладван на прокуратурата за последващи действия спрямо него.

На територията на Русе е задържан 55-годишен местен жител. За него има издадена европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия. Той е осъден на 4 години и 3 месеца лишаване от свобода за документни подправки и вещно укривателство.

В рамките на операцията в гр. Видин е задържан и 40-годишен мъж, адресно регистриран на територията на областта. Той е осъден на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

На територията на гр. Варна е установен и задържан 57-годишен мъж от Провадия. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия, за което е  осъден на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода за подпомагане на нелегална миграция и вещно укривателство.

Материалите са докладвани на прокуратурата с цел последващи действия по екстрадицията им. На четирима от петимата задържани на наша територия мъже са наложени мерки за неотклонение "задържане под стража“ за срок до 72 часа. В рамките на започналите действия в Германия има задържан още един българин.

Това е втората поред операция по задържането на български граждани с влезли  сила присъди в Италия, припомнят от ГДНП. Първата бе проведена на 13 май, когато на наша територия бяха задържани четирима български граждани.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК