Признаха за виновна жена, неправомерно усвоила над 140 000 лв. данъчен кредит

Схемата, която използвала, включвала договор с китайска фирма превозвач

15.06.2021 | 16:55 Редактор: Юлия Христова
Признаха за виновна жена, неправомерно усвоила над 140 000 лв. данъчен кредит

47-годишна жена, предадена на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна за неправомерно усвояване на над 140 000 лева данъчен кредит, беше призната за виновна

По обвинителен акт за избягване установяването или плащането на данъчни задължения чрез потвърждаване неистини или затаяване на такива в подадена декларация и приспадане на неследващ данъчен кредит в особено големи размери, съдът призна 47-годишната Н.Ч. за виновна.

Подсъдимата призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и заяви, че желае делото срещу нея да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета. След като взе това предвид, съдът постанови присъда от 3 години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване се отлага с 5 години изпитателен срок.

Н.Ч., разполагайки с правомощията на управляваща две фирми, в края на 2014 година подала пред ТД на НАП - Варна, справка - декларация по ЗДДС за приспадне на неследващ се данъчен кредит. Неправомерно използвания от подсъдимата данъчен кредит бил в размер на 144 500 лева /сто четиридесет и четири хиляди и петстотин лева/.

Схемата, която използвала 47-годишната жена, включвала договор с китайска фирма превозвач/спедитор за възлагане на маркетингово проучване с цел навлизане на българския пазар. По време на ревизията, назначена през януари 2015 година, било установено, че китайско дружество с наименование като посоченото в договора не се открива, нямало представителство у нас и липсвали данни къде, как и от кого бил подписан представения от обвиняемата договор, който носел само нейните подпис и печат.

Не били представени и доказателства относно приемането на възложеното проучване от китайска страна, нямало данни и за извършено плащане във връзка с това от страна на китайското дружество.

Недоказаната доставка, каквато била тази по предоставените фактури, макар да била документално оформена и надлежно отразена в счетоводството на ревизираното лице, не пораждала права за данъчно задълженото лице, както по отношение на косвените, така и по отношение на преките данъци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК