Признаха за виновни митничарите от "Лесово", глобиха ги с по 5 хил. лв.

Те бяха обвинени в злоупотреба със служебно положение и набавяне на противозаконни облаги

18.05.2021 | 14:48 Редактор: Никола Симеонов
Признаха за виновни митничарите от

Апелативният специализиран наказателен съд призна седем митнически служители от ГКПП-Лесово за виновни в това, че като длъжностни лица в съучастие помежду си, са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си противозаконни облаги – парични суми в различна валута.

Престъплението е извършено в периода от март 2014 г. до началото на ноември 2014 г. в село Лесово, общ. Ямбол, и в гр. Бургас. Подсъдимите бяха дадени на съд с внесен през 2015 г. обвинителен акт на Специализираната прокуратура.

В съдебно заседание днес Апелативният специализиран съд отмени присъдата на първата инстанция, с която митническите служители бяха оправдани и ги призна за виновни.

За престъплението, за което апелативният съд прие, че има достатъчно доказателства, законът предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода. Поради това и поради факта, че подсъдимите не са осъждани за престъпления от общ характер, съдът ги освободи от наказателна отговорност и им наложи административно наказание – глоба по 5000 лв. за всеки един от тях.

Съдът отне в полза на държавата всички парични суми в различна валута, иззети при претърсването и изземването на Митнически пункт Лесово. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК