Без виновни по делото ''Алабин'': Защо оправдаха подсъдимите за смъртта на две жени?

Руините затрупват Деница Ченишева и Петрина Христова на 19 септември 2006 г.

09.05.2021 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова

Няма виновни за смъртта на двете жени, върху които се срути сграда на столичната улица "Алабин" преди 15 години. Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди на четиримата обвинени. 

Руините от сградата на "Алабин" 39 затрупват Деница Ченишева и Петрина Христова на 19 септември 2006 година. Малко след 18:00 часа четириетажна сграда на столичната централна улица се срутва до основи. 

Двете жени остават под нея. Делото за смъртта им започна едва 10 години по-късно, след като е спирано многократно от прокуратурата.

"Това е най-лошото, което може да се случи на една майка на едно дете. Чавдар Ангелов и Първолета Никова – те точно затова работиха, да няма дело", каза майката на Деница Ченишва - Александрина Ченишева.

Обвинени са собственикът на сградата, техническият ръководител на ремонта, инженер и строител на обекта. Две години след старта на процеса четиримата са оправдани, а присъдата, макар и обжалвана, е потвърдена на още две инстанции. 

"Приема се, че сградата е била в аварийно състояние и това е допринесло до нейното срутване. За мен тази сграда е паднала с оглед нарушаване на конструкцията – огъване на конструкцията, която в основата е била метална. На принципа на легото, както сега строят децата", коментира адвокатът на семейството на Петрина Христова - Емил Милев.

В мотивите на ВКС се подчертава, че по делото липсват доказателства за разрушаване на стени не само от посочените четирима работници, но и от когото и да е било, а именно конструктивните и експлоатационни проблеми в сградата са водещите фактори за срутването на стената.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Влачат ги десетки години, за да забравят хората, да отшуми скандала и после ги оправдават. За всякакви случаи важи. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
ЛОШО...в ПРАВНИТЕ СРЕДИ В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ...ДАЖЕ ВИНОВЕН ДА ИЗЛЕЗЕ СУХ ОТ ВОДАТА... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимната
преди 2 години
Ха, ха, то и в Петрич дадоха на съд управител на фирма и счетоводителката за неверни документи, представени пред банка но една придошла съдийка реши, че било недоказано. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Тук става дума за престъпна безотговорност, която трябва да се поеме от един от следните като професионалисти в своята дейност: Инженерът, строителният надзорник или строителят. Собственикът може да бъде само виновен, ако е притискал един от другите трима да спестят от своите професионални отговорности. ВИНОВЕН ТРЯБВА ДА ИМА. Това, че няма и не може да открият кой е виновен, означава КОЛКО ЗЛЕ е положението в нашата страна на всички етажи във всички дейности на "професионалистите". Сигнализирай за неуместен коментар