Двама отиват на съд за смъртта на засмуканото в басейн дете в Златни пясъци

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 до 6 години

13.04.2021 | 10:53 Редактор: Десислава Атанасова
Двама отиват на съд за смъртта на засмуканото в басейн дете в Златни пясъци

Двама мъже са обвинени, че са причинили смъртта на 13-годишно германско дете поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. 

Припомняме, че около 11:30 часа на 11 юли 2011 година охранителят на хотел "Берлин“ в к.к. Златни пясъци забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва след като помпите били изключени, момиченцето е било отделено от сифона. Около 22:30 часа на същата дата  пострадалата починала в болница. Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност.

Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел "Берлин“ на Златни пясъци. 

Единият от подсъдимите е ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството - изпълнител на комплексното строителство в частта "Басейни“ на хотела. Другият е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на 13-годишното германче в качеството му на представител на строителния надзор.

При предходно внасяне на делото в съда обвиняемите били четирима. Освен двамата споменати по-горе, предаден на съд бил и проектантът в част "Технологична“, за когото производството било гледано задочно, тъй като не било известно местоживеенето му. Четвъртият предаден на съд бил спасителят на басейна на хотел "Берлин“, който направил всичко, зависещо от него, за спасяването на пострадалото дете.

Делата срещу последните двама са прекратени поради настъпване на смъртта на първия, и поради изтичане давността на престъплението, за което е обвинен вторият.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни, законът предвижда наказание "лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК