Прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч

Двамата са привлечени като обвиняеми заради ръководене и участие в организирана престъпна група

25.02.2021 | 14:44 Редактор: Радостина Димитрова
Прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч

Специализираната прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч и на негов заместник, съобщиха от пресцентъра на институцията.

На 24 февруари 2021 г. Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Р.А. и на заместник-кмета на общината Н.С.

В хода на образувано от Специализирана прокуратура досъдебно производство двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Р.А. ръководил, а неговият заместник Н.С. участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел. А именно - да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд "Земеделие".

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

В хода на разследването, на 11.02.2021 г. на територията на гр. Годеч и гр. София бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето бе голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на община Годеч Р.А. е взета мярка за неотклонение "гаранция в пари" в размер на 90 000 лева. Същата по вид мярка е взета и на Н.С. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

Събирането на писмени и гласни доказателства по досъдебното производство продължава. Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на Р.А. и Н.С., тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им. Налице са доказателства, че ако

продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК