Дават на съд десетима за лихварство и изнудвания чрез заплахи и побой

Престъпната група действала на територията на столицата

27.01.2021 | 15:15 Редактор: Ивет Арабова
Дават на съд десетима за лихварство и изнудвания чрез заплахи и побой

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 10 лица, привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с цел незаконна банкова дейност и изнудване чрез заплахи и побой. Това съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

Събраните доказателства сочат, че престъпното сдружение е било сформирано през януари 2018 г. и е действало на територията на София. Всеки от участниците изпълнявал определени функции, определени от ръководителя И. Г.  Оборотните средства за престъпната дейност осигурявал обвиняемият В.Д.

Заеми срещу определена лихва били предоставяни на затруднени финансово физически лица, както и на заложни къщи – най-често след устна договорка. В отделни случаи получателите били задължавани да подписват договор без юридическа стойност.

Изплащането на месечните вноски ставало на ръка. При забава на плащането от длъжник следвало капитализиране на лихвите, заплахи, физическо насилие. Така, от страх за живота си, получател на кредит от 4 000 лева, бил принуден да "възстанови“ на заемодателите си над 15 100 лв. на вноски. Друг длъжник бил заплашван и след задържането под стража на 8 от обвинените за участие в групата в края на август 2020 г. Той получил 10 000 лв. заем от заложна къща, кредитирана от групата.

Към момента четирима от обвиняемите са задържани под стража, други четирима са с мерки за неотклонение "домашен арест“. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК