ПАСЕ: България е без напредък в борбата с корупцията

Страната ни е сред държавите с най-много неизпълнени решения на съда

26.01.2021 | 21:16 Редактор: Ралица Братанова
ПАСЕ: България е без напредък в борбата с корупцията

България е сред страните, за които Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) остава дълбоко загрижена относно структурните проблеми, нерешени за период от над 5 години.

Заедно с Русия, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Италия, Гърция, Република Молдова и Азербайджан, страната ни има имат най-много неизпълнени решения на Съда и все още е изправена пред сериозни структурни или други проблеми, някои от които не са разрешени повече от десет години, предава БГНЕС.

Както съобщава ПАСЕ на официалния си сайт, това може да се дължи на дълбоко вкоренени проблеми като постоянни предразсъдъци срещу определени групи в обществото, неадекватно управление на национално ниво, липса на необходимите ресурси или политическа воля или дори открито несъгласие с решението на съда.

ПАСЕ отчита декларираната воля на властите за реформа на Конституцията с цел ефективна борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната власт и върховенството на закона, както и досегашното сътрудничество с Венецианска комисия. Но отбелязва, че в заявените ангажименти няма съществен напредък – по-специално в основните нерешени области като корупцията на високо ниво и свободата на медиите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК