ГДБОП задържа двама, споделяли материали със сексуално насилие над деца

Зачестяват опитите на педофили за контакт с непълнолетни и малолетни

20.01.2021 | 14:56 Редактор: Тодор Петров
ГДБОП задържа двама, споделяли материали със сексуално насилие над деца

Специализирани полицейски операции за противодействие на онлайн сексуална експлоатация на деца са проведени през изминалата седмица. Действията са осъществени на територията на София и Пловдив от служители на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР, съвместно с прокурори от Районна прокуратура Пловдив и Софийската районна прокуратура. 

Извършени са арести на двама мъже, които според събраните до момента данни са съхранявали и споделяли в интернет пространството материали, съдържащи сцени на сексуално насилие над деца. 

В хода на операциите са претърсени обитаваните от задържаните адреси. Киберполицаите са установили на компютрите им огромни колекции от видеофайлове и  изображения, съдържащи сексуални извращения с деца на възраст до 12 години.

По случаите са образувани досъдебни производства и работата по тях продължава, съобщиха от МВР.

От началото на извънредното положение през месец май 2020 г. зачестяват опитите на педофили за контакт с непълнолетни и малолетни. Именно затова експертите апелират родителите да се отнасят с особено внимание и да бъдат бдителни, докато децата им ползват социалните мрежи и сърфират в интернет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК