Глобиха 30 души в ресторант на известен столичен хотел

Санкции са наложени и на управата на заведението

17.01.2021 | 11:32 Редактор: Юлия Христова

В София са глобени клиенти и собственик на заведение, работещо в нарушение. Акция на полицията късно снощи установи, че ресторант в известен хотел в столицата работи и е пълен с клиенти.  

Три коли и няколко екипа на полицията прекъсват необезпокояваните посетители и служители на ресторанта. 

"Не е въпрос на обсъждане дали са гости на хотела или не са. Въпросът е, че е нарушена заповед на министъра и след 22:00 часа не може да работи. При повторно нарушение ще следва и затваряне. Безкомпромисни ще бъдат проверките и санкциите на всички нарушители на заповеди на министъра", посочи Ина Балабанова от РЗИ-София. 

На 30 посетители са съставени актове. Управителят на ресторанта е задържан и му е наложена глоба. Ресторантът е отдаден под наем.

Санкционирани са и трима от служителите, заради неправилно носене на маски. Това не е първият нарушител сред заведенията. В петък вечер в Пловдив бяха глобени ресторант и нощен клуб, които също бяха отворени за клиенти. В София подобен случай имаше преди два месеца, когато клиенти бяха принудени да избягат от заведение през прозореца, за да не бъдат санкционирани от проверяващите полицаи.

"Базово ме учудва даже, че са толкова малко. При 30 000 заведения в България има 10-20 случая. Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече – ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук нататък. От един момент нататък вече няма какво да се губи. Повече няма да чакаме", каза председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

От Асоциацията на заведенията заявяват още, че не одобряват противозаконните действия на колегите си, но част от тях предпочитат да платят глобата за нарушение, отколкото да бъдат изправени пред фалит.    

Освен във въпросния ресторант, акции е имало в още 5 заведения.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години