ИАРА Варна хвана бракониери на яз. "Цонево"

Те заклали див глиган и уловили нерегламентирано риба

27.11.2020 | 12:45 Редактор: Радостина Димитрова
ИАРА Варна хвана бракониери на яз.

Инспектори на ИАРА – Варна заловиха бракониери, заклали див глиган и уловили нерегламентирано риба в района на язовир "Цонево". Това каза в интервю за д-р Николай Георгиев, началник на сектор "Рибарство и контрол" – Варна към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), предаде "Фокус".

Д-р Георгиев допълни, че събитията са се разиграли вчера, подчертавайки, че язовирът е от национално и стратегическо значение, а стопанският риболов в него е абсолютно забранен.

"Всичко се случи отново в светлата част на деня. При обход с още двама мои колеги със служебен автомобил, забелязахме лице, което беше доста далеч от нас в язовира и дори с технически средства не можехме да разберем какво точно прави във водата", разказва той.

"Решихме да изчакаме лицето да излезе на брега. Когато лодката му се насочи да излиза от язовира, в района под село Аспарухово, ние също се преместихме, за да можем да извършим проверка. Отивайки на брега видяхме, че там има спрени два автомобила, като успоредно с това вече беше започнало да се стъмва. Ние спряхме служебната кола пред единия автомобил и видяхме, че там стои друг човек, като в последствие видяхме още две лица, които доста се притесниха от нас", каза още Георгиев.

"Казаха ни, че тази работа не била за нас, цитирам точните им думи. Когато обаче ги помолихме да отворят багажника на колата видяхме, че вътре има убит див глиган, който тежи поне 150 килограма. Животното имаше прорезна рана в областта на гърлото, а всичко наоколо беше в кръв", разказа още д-р Георгиев.

След това инспекторите на ИАРА са помолили мъжете да отворят и другия автомобил, където са открили пълен чувал с мрежи и риба, както и извънбордови двигател на лодка.

"Веднага подадохме сигнал на телефон 112, като специално искам да благодаря за светкавичната реакция на районното полицейско управление в Провадия. Веднага бяха изпратени патрул, дознатели, оперативно-следствена група и КОС. Искам да благодаря и на Държавно горско стопанство – Цонево, които също реагираха много бързо. Те изпратиха два мобилни патрула. Тук ще обясня, че когато има обстрелян горски дивеч, при бракониерски лов, това е институцията, която трябва да поеме случая. В крайна сметка, събрахме се представители на много институции. Съответно ние като представители на ИАРА съставихме актове за административно нарушение и иззехме инвентара – мрежи, риба и извънбордови двигател. В последствие разбрахме, че от Горското стопанство са конфискували автомобилите и дивото прасе. В момента тръгва следствена и прокурорска проверка срещу лицата", каза в заключение д-р Николай Георгиев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК