Отново сигнал за оцветена река в Русенско

Фирмите в района, които заустват отпадните си води в нея, са проверявани няколко пъти

30.10.2020 | 14:56 Редактор: Юлия Христова

Екоинспекцията в Русе проверява замърсяване на река Русенски Лом. Водите ѝ за пореден път са оцветени, този път тъмно синьо, а в района се носи миризма на бои и разредители.

Иванка работи в предприятие в Западната промишлена зона в Русе. Когато минава покрай реката, редовно вижда оцветените води, придружени от миризма.

"Виждала съм и бяла, и червена вода е тръгвало, и синя е имало, обаждали сме се в РИОСВ, но никакви мерки. Идват, всичко е наред и това е положението… Аз работя вече тук 13 година и все съм го виждала това нещо, така че много от отдавна е", казва тя.

Хората, които живеят в квартала, са подавали многократно сигнали до екоинспекцията.

Фирмите в района, които заустват отпадните си води в реката, са проверявани няколко пъти от РИОСВ и ВиК. Последната проверка е извършена вчера, като са взети проби за изследване. При доказано нарушение фирмата, изпуснала цветните води, ще бъде санкционирана, съобщиха от екоинспекцията.

Прокуратурата също разпореди проверка на замърсяването на река Русенски Лом.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
стар сиганин
преди 3 години
Всички се правят на ударени! Замърсява, това което беше преди "Дунавска коприна" Отрасал съм в "Сарая" и тая гледка и тия миризми ги помня от като се помня! И главното замърсяване е на Дунава, не на Лома. До устието няма и два километра. А Дунава е международна река! Сигнализирай за неуместен коментар