Доживотен затвор, без право на замяна, постановиха за атентаторите от Сарафово

При адския взрив загинаха българският шофьор, петима израелци и самият извършител

21.09.2020 | 11:16 Редактор: Юлия Христова

Доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от летище "Сарафово". Това реши Специализираният наказателен съд. При терористичния акт на 18 юли 2012 г. загинаха шестима израелци и един българин. 

Съдът обяви за виновен Мелиад Фарах за смъртта на всички убити при атентата, както и за страданията на ранените при терористичния акт. Налага му се доживотен живот без право на замяна. Същата присъда съдът налага и на Хасан ел-Хадж Хасан, стана ясно по време на заседанието.

Магистратите решиха и, че двамата трябва да заплатят солидарно на пострадалите при атентата граждани различни суми. 

Според обвинителния акт автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Тримата били свързани по различен начин с военното крило на радикалното ливанско движение "Хизбула“.

"8 години след атентата в Сарафово лицата продължават да бъдат издирвани по канали на Интерпол с червена бюлетина. Дали ще бъде изтърпяна присъдата или не е резултат от издирването им", посочи прокурорът по делото Евгения Щъркелова. 

"Това е една декларативна присъда, която няма да бъде изпълнена, нито по отношение на наказанието, което е определено, нито по отношение на гражданските искове", заяви адвокатът на пострадалата екскурзоводка Ивелин Димитров. 

Присъдите не са окончателни и подлежат на обжалване в 15-дневен срок. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК