Незаконна биткойн ферма открадна ток за рекордните 2,5 млн. лв.

Двама бяха задържани

13.08.2020 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова

Рекордно количество ток е откраднато от мрежата на ЧЕЗ-Кюстендил. Тайна биткойн ферма е източила електричество за 2,5 млн. лв. Двама са задържани.

Те са източвали ток незаконно, като се прикачили към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ-Кюстендил. Нелегалните цехове са работили около година и половина по данни на прокуратурата. 

Те се намират в индустриалната част на града.

"Това е най-мащабната кражба, която установяваме", каза зам.-директорът на "Експлоатация и поддръжка" към ЧЕЗ-Кюстендил Филип Йорданов.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев България е примамлива за подобен тип престъпления и това съвсем не е първото. Причината - евтин ток и бърз интернет.

"Имаме сравнително ниска цена на електричеството, което означава, че имаме благоприятна среда, високи скорости на интернет, както имаме и възможност за закупуване на копачки. Една машина горе-долу в рамките на месец би могла да изхарчи между 700-800-900 лв. ", каза Тулев. 

Двама са задържаните от служителите на МВР по време на. Те са освободени, след като е изтекла 24-часовата мярка за задържане.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Брех...голЕми умници има по таз България бре...и тия които разказват май име гордост това...бърз нет и ефтин ток...и после кой плаща за тези загуби...пак ние обикновените хора... Сигнализирай за неуместен коментар