122 българи са екстрадирани у нас след присъди в чужбина

Страните с най-много трансфери са Чехия, Австрия, Белгия, Испания и Германия

10.08.2020 | 12:00 Редактор: Виктория Гетова
122 българи са екстрадирани у нас след присъди в чужбина

122-ма българи, които са били осъдени в чужбина, са върнати в страната през последните две години и половина, пише "Монитор“, като се позовава на Главна дирекция "Охрана“ в Министерството на правосъдието.

През 2018 г. са трансферирани 56 български граждани, като най-голям брой са върнатите от Чехия, Австрия и Белгия.

През 2019 г. са върнати 44-ма, като най-много са от Австрия, Чехия и Испания.

През 2020 г. са трансферирани 22-ма български граждани, най-много от Германия и Швеция – поради обявеното извънредно положение на територията на България, с което бяха определени и мерки за превенция и ограничаване на разпространението на Ковид-19 от 13 март т.г. до момента. Това е ограничило изпълнението на трансфери през този период.

Трансферите се осъществяват на основание Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), Закона за признаване, изпращане и изпълнение на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода.

Страните, от които са осъществени най-много трансфери през последните 2,5 г., са Чехия, Австрия, Белгия, Испания, Германия и Швеция.

Екзотичните страни, от които през периода са били върнати осъдени българи, са Китай, Виетнам и Куба.

България е страна по редица международни актове, които предвиждат задължение за екстрадиция на лица, издирвани за провеждане на наказателно производство или за изпълнение на влязла в сила присъда. Условно те могат да бъдат разделени на 3 групи: многостранни международни договори, двустранни международни договори и актове на Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК