Министър Маринов: 13 души са арестувани след снощния протест

Полицаите не са там, за да бият, а за да оказват съдействие, увери той

15.07.2020 | 14:56 Редактор: Тодор Петров

Арести, ранени полицаи и счупени стъкла на бившия Партиен дом. Така завърши снощният шести протест под прозорците на властта. 

След разследване днес са задържани още 7 от провокаторите на протеста, съобщи МВР шефът Младен Маринов в парламента. Задържаните лица са общо 13.

Маринов заяви, че още преди дни в полицията са постъпили сигнали, че ще има опити за агресия спрямо полицаите и институции, което за съжаление се потвърди на протеста във вторник, когато беше атакувана сградата на Народното събрание -2.

"Полицаите не са там за саморазправа. Те не са там, за да бият, а за да оказват съдействие на протестиращите. Всички полицаи са инструктирани да не се подават на провокации и да използват сила и други средства само когато са заплашени", увери вътрешният министър.

"Около 21 часа участващите започват да палят факли, димки и изстрелват пиротехнически ракети към сградата на Народното събрание – 2. На сградата са се покачили 4 лица, които са разпънали транспарант. При слизане на лицата около 22 ч. транспарантът, който е поставен от тях, пада като в този момент обособена група от протестиращи започват на хвърлят камъни, бутилки и предмети към полицаите. В същото време са взривени и две силни самоделни взривни устройства. Един от протестиращите пада най-вероятно вследствие на взрива. При опита на двама полиция да му помогнат, те са атакувани от протестиращите и тръгвали към входа на сградата, там започват да удрят и други полицаи и хвърлят боя по сградата", разказа Маринов в Народното събрание.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК