Болката на една майка с пребит от полицията в София син

СДВР проверява сигналите за проявено насилие от страна на полицията към протестиращи

13.07.2020 | 14:14 Редактор: Александра Иванова

СДВР проверява сигналите за проявено насилие от страна на полицията към протестиращи. Това се случва на фона на разтърсващ разказ на майка на един от пострадалите мъже в петък вечер.

Юлия Педева не е знаела, че 29-годишният ѝ син ще ходи на протест в петък вечерта. След като вижда какво се случва в центъра на София, започва да звъни на Димитър, но той не отговаря. След многократни обаждания и молби, след два дни го открива в "Пирогов" - пребит.  

"Просто не пожелавам на никоя майка да види сина си в това състояние. Обезобразен, пребит, с огромни хематоми по лицето, с множество наранявания по тялото, охлузвания. Аз, разбира се, успях да видя само ръце и крака, но мога да си представя какво се е случило с него. В жестоко комоцио. Ужасяващото беше, че беше вързан с белезници за леглото и отстраните му седяха двама полицаи да го охраняват като най-големия престъпник на тази страна. Абсолютно нищо не помни от петък вечер, дори не помни, че е бил на протест", разказа майка на Митко пред Bulgaria ON AIR.

Юлия не успяла да догледа докрай кадрите, разпространени в социалните мрежи, които се проверяват за полицейско насилие. 

"Като майка не мога да издържа на тази болка, просто това е безобразие! Не мога да си представя в цивилизована европейска страна да се случва това нещо. Върху едно момче да скачат 5-6 здрави полицаи, да го блъскат и да го пребиват от бой, това е пред очите на всички, а какво ли се случва зад стените на прокуратурата, следствията, зад стените на ареста... Не мога и не искам да си представям", сподели още тя.

Според версията на полицията, 29-годишният Димитър е арестуван на "Орлов мост" заради непристойно поведение към органите на реда и е заведен в Първо районно управление. Тече и проверка. 

"Има изключително голям масив от информация, който трябва да бъде анализиран. Няма как към настоящия момент да ви кажа дали е бил бит или не е бит. Като е настанен в арестното помещение на Първо районно, има изградено видеонаблюдение. Ще бъдат снети записите, така че по категоричен и несъмнен начин ще стане ясно дали има упражняване на полицейско насилие или не", заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев.

На Димитър е повдигнато обвинение за непристойно поведение и нарушаване на обществения ред, за което законът предвижда затвор до 5 години.

"Дали е имало вчера и онзи ден групи провокатори - да имаше, но не съумяха, за което поздравяваме огромното множество от хора, че не се поддадоха на провокация. Приоритет ни е да опазим обществения ред - хората да протестират, да си отидат след това по домовете, ако искат на другия ден пак да протестират, полицаите да опазят реда да си идат вкъщи и на другия ден пак да пазят реда", заяви зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 3 години
Ами ти като майка знаеш ли къде е бил той.? Не си знаела, защото така си го възпитала....... Сигнализирай за неуместен коментар