Гешев: Сезирам ЕК и ЕП за опита на Радев да унищожи прокуратурата

"С кое сме мафия", попита главният прокурор

10.07.2020 | 14:41 Редактор: Александра Иванова

Главният прокурор Иван Гешев ще уведоми ЕК и ЕП и посолствата на страните членки на ЕС за политически натиск и опити за унищожаване на българската прокуратура от страна на президента Румен Радев. Това обяви самият Гешев на извънреден брифинг.

"Административните ръководители на апелативните, окръжните и не малка част от районните прокуратури от страната - ние всички не сме тук заради лични атаки срещу главния прокурор. Възприемаме всичко това като част от работата си. Република България бе подложена от безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента. Когато той слезе при БСП, при "Да, България", при Мая Манолова, която цитирам персонално, защото още не е създала партия, Радев се превърна в обикновен български политик от прехода", каза Гешев. 

Българското общество ще бъде запознато с цялата информация по още дела, свързани със служители от администрацията на президента, каза още Иван Гешев. 

"Радев да посочи на българските граждани къде в Конституцията е регламентиран имунитет за извършени престъпления от служители. Единственият недосегаем е президентът. Ще изчакаме и уважим решението на съда за неговия имунитет, както и да изтече неговият мандат. Ние работим с доказателства. За нас не е проблем да привлечем към отговорност действащи министри, депутати, олигарси. За нас няма недосегаеми, независимо дали това е Пеевски, Доган, Борисов, както и някой дребен чиновник от президентската администрация", подчерта главният прокурор.

Всеки български гражданин няма причина да се притеснява, докато си плаща данъците и спазва правилата, увери Гешев и посочи, че прокуратурата не е мафия.

"Радев уронва престижа на цялата държава. Така нареченият обединител на нацията каза, че българската прокуратура е мафия. С кое сме мафия? С това, че спряхме телефонните измами, с това, че милиардери се крият в чужбина? Задържахме действащ министър и зам.-министър, и то от управляващата партия. Ние му казваме, че той говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, български олигарси и корумпирани политици", изтъкна той.

Гешев е категоричен - политическа репресия, в каквато прокуратурата е обвинявана, няма. Като пример, че прокуратурата разследва независимо, Иван Гешев посочи проверките за незаконно строителство в парковете "Витоша“ и "Росенец“, където имоти имат Васил Божков, Делян Пеевски и Ахмед Доган. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Гешев,господата от ЕК и ЕП,надълго и на широко гледаха какви милиони евро крие Борисов в чекмеджето си.Гледаха кюлчетата със злато върху същото шкафче,пистолет,вероятно зареден и т.н. Точно хората от гореспоменатите източници,никога не можеш да баламосаш! Борисов си тръгва, колкото и да не му се иска.На теб ти остава да обърнеш "палачинката" и да продължиш, ако не искаш да го последваш. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Грозни и безумни политически игри. Съсипват държавата и обикновените хора! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
гост
преди 3 години
Сезирай и господ , ако искаш. Единствен кандидат за главен прокурор , посочен от #КОЙ . Въобще нямаш нищо общо със задкулисието или пък си независим - Верваме ти, ама друг път. Сигнализирай за неуместен коментар