Арест на президентски съветници и бизнесмена Бобоков (Обобщение)

От "Дондуков" 2 излязоха с позиция, че прокуратурата дължи на обществото информация

09.07.2020 | 18:03 Редактор: Наталия Тотева

Прокуратурата претърси кабинетите на двама от висшите служители в президентството - на секретаря по правни въпроси на Румен Радев - Пламен Узунов, и на съветника по сигурността на президента - Илия Милушев.

Двамата бяха задържани по различни разследвания. По търговия с влияние край Пловдив пък бе арестуван Пламен Узунов, който е разпитван 2 пъти по разследването - поради комуникацията си с бизнесмена Пламен Бобоков.

Белезници щракнаха за трети път и на ръцете на Пламен Бобоков, който също беше разпитван два пъти за комуникацията си с лица на висши държавни постове.

"Напълно незаконно е задържан. Пише, че е във връзка с воденото досъдебно производство, а при положение, че има досъдебно производство се прилага НПК, а не закона за МВР. Това е един трик, за да се увеличи задържане. Давал е показания, тоест - няма основание да е задържан. Тези чатове са отделени от основното дело, където той е обвиняем. Очевидно отделянето им за да се създаде друг формален повод за повторното му задържане", посочи Ина Лулчева.

"В рамките на един месец той е за трети път задържан, което само по себе си установява пълния произвол на това задържане. Лицата се задържат, ако има основание да се укрият или да извършат престъпление. До тук и прокуратурата и съда няколко пъти казаха, че такива опасности няма", добави още тя.

А Пламен Бобоков обвини прокуратурата в безпрецедентна репресия.

В хода на акцията беше задържан и Илия Милушев, съветник по сигурността на държавния глава.

Според Военно-окръжната прокуратура, Милушев е разгласявал секретна информация. Разследващите са иззели от кабинета му телефон, в който са открити данни, които са държавна тайна, касаещи Държавна агенция ''Разузнаване''.

От ДАНС са снели достъпа на Узунов и Милушев до класифицирана информация. Под домашен арест са още двама души с инициали П.В и А.З - отново по подозрения за разгласяване на секретни данни.

От президентството излязоха с писмена позиция, че прокуратурата дължи на обществото информация по случая. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Народната милиция в действие. Арестува се всеки враг на властта. Сигнализирай за неуместен коментар