Във всяка държава има спящи терористични клетки, които само чакат заповед

Парите към групировките идват по всевъзможни начини, посочи Мажд Алгафари

03.07.2020 | 21:36 Редактор: Юлия Христова

Мохамед Абдулкадер, обвинен за тероризъм, остава в ареста за постоянно, реши съдът. 21-годишният младеж беше задържан при акция преди няколко дни в Бургас. Според прокуратурата през последните години той няколко пъти е пътувал до Сирия, където участвал във въоръжени действия на различни терористични групировки.

По нашите закони участието му в терористични бригади е престъпление спрямо българския народ, каза за "Денят ON AIR" журналистът Мажд Алгафари и допълни: "Лошото е, че едно дете като него е искало да се похвали и тази хвалба е излязла много солена".

По думите му във всяка държава има спящи клетки, които само стоят и чакат заповед

"Достатъчно е той да е вербуван, не той да вербува свои приятели. Роднинската връзка е свързана с бързата вербовка. Парите към групировките идват по всевъзможни начини, дори под фромата на дарения, дрога, кражба на петрол и  всякакви ресурси, трафик на хора", допълни той за Bulgaria ON AIR.

Криминалистиката предполагала хора като Мохамед да не бъдат задържани още на границата, а да бъдат следени известно време у нас.

"Гледаш го добър, интелегигентен, възпитан - никога не можеш да знаеш този срещу теб какъв е всъщност", допълни той.

"Групировките продължават да си работят, печелят и мислят как да спечелят милиарди, докато ние си мислим за Ковид-19. Обменът на информация ни помага, защото нито една държава не може да се справи сама с подобен проблем", подчерта събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК