Настаниха в Кризисен център момичето, оковано във вериги в училище

Детето е проблемно, регистрирано за кражби и за чести бягания от вкъщи, посочи кметът Тихомир Тодоров

30.06.2020 | 14:00 Редактор: Александра Иванова

Настаниха в Кризисен център във Варна 14-годишното момиче, открито с верига на крака в двора на училище в Провадия. Прокуратурата започна разследване на тежкия случай. Момичето е отглеждано от леля си. Разказало, че тя го връзва за леглото, за да не бяга от вкъщи.

През следващите 3 месеца детето ще остане на сигурно и защитено място. Там с него вече работят психолози. Момичето беше открито от охранител в двора на Професионалната гимназия по туризъм в Провадия.

"С някакъв балтон беше, надолу с къси гащета и трудно ходеше. Видях я, че се навежда да вдига нещо от крака си. И като отидох по-близо видях, че е закопчана с верига около крака ѝ с катинар. Веригата беше не синджир, а тежка. Не можеше да ходи без да я държи", разказа охранителят Светльо Трифонов.

Той се обадил на директора на училището, после и в полицията, които прибрали детето. 

"Гюлджан е наша ученичка, в 8 клас. Приета е по общия ред, т.е. не е дете със специални образователни потребности, живо дете, усмихнато. Не живее при семейството си, изоставена е от майка си и от баща си и леля ѝ я отглежда", коментира директорът на ПГ по туризъм в Провадия Тихомир Тодоров.

Гюлджан казала, че леля ѝ я е вързала, за да не бяга от вкъщи и да не краде от съседите. 

"Детето е избягало късно вечерта от вкъщи, като се е освободило от леглото, където е спяло. Но веригата е останало на крака му и с нея то е дошло в двора на гимназията, където е пренощувало до сутринта. По принцип детето е проблемно, регистрирано за кражби и за чести бягания от вкъщи. Регистрирано е в комисията за борба с противобществени прояви към общината", посочи кметът на Провадия Жоро Илчев.

Няма сигнали за домашно насилие над момичето в миналото. Социалните проверявали семейството, но не открили нищо притеснително. 

"Нищо няма да коментирам, обърнете се към Агенцията в София. Те имат цялата информация", каза по телефона началникът на отдел Закрила на детето – Провадия Бисерка Йорданова.

Прокуратурата образува досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на 14-годишното момиче. Тепърва ще се решава съдбата му - дали да бъде изведено за постоянно от дома на лелята и настанено при приемни родители или не. А община Провадия ще обмисля финансова помощ за близките, които са в много затруднено положение.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Може да си представите лелята вече колко трябва е вдигнала ръце от това дете, за да му сложи верига. Ако е тя, разбира се. Има такива телета, с които не може да се излезе на глава. Не знам ако постоянно бяга и краде, какво се очаква да направи настойника, при положение, е разговорите не помагат? Вие ако имате съседче, което постоянно ви краде, как ще реагирате? Сигнализирай за неуместен коментар