Задържаните началници на ГДБОП са били в контакт и с чужди служби

Установена е организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г.

28.06.2020 | 12:15 Редактор: Ралица Братанова

Установена е организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г. до неутрализирането ѝ в петък. Безпрецедентно разкрихме корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била свързана с противодействието на наркотрафика в страната и чужбина. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши ръководни длъжности за борба с наркотиците. Те са били ръководители на всички служители на МВР, свързани с борбата с наркотиците", казват от прокуратурата.

Третият задържан е бил разузнавач първа степен. Четвъртият участник, несвързан с МВР,  е бил посредник за получаване на парите", допълни още говорителят на главния прокурор. 

"Засегнат е международния авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания", каза Милева.

Тя обясни, че дейността на групата е била в няколко направления:

"Получаване на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, т.нар. осигуряване на чадър. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти. Третото - предоставянето на предварителна информация по различни разследвания".

След получаване на подкупи от страна на началниците в ГДБОП е започвано образуване на преписки и оперативни дела срещу конкретни лица. Групата е разкрита със съдействието на лице, изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор "Наркотици" в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи.

Предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба и лишаване от права, обяви наблюдаващият прокурор Георги Николов. Спецсъдът ще разгледа поисканата мярка задържане под стража.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Някой съмнява ли се, че най-големите мафиоти са по високите етажи в държавата? Сигнализирай за неуместен коментар