Избягалият от Самоков с положителен PCR е бил изписан дисциплинарно

Той е намерен в Долна баня и настанен в инфекциозното отделение на "Света Анна"

05.06.2020 | 19:05 Редактор: Наталия Тотева

Нови огнища на коронавирус у нас – в Самоков и Сърница. Първият регистриран случай е на пациент, който бяга от многопрофилната болница в града, преди получаване на резултатите от PCR тест.

Избягалият от  МБАЛ – Самоков мъж е намерен в сряда, около час след като е установено, че той не е в стаята си. Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с директора на болницата Красимира Ковачка относно развитието на ситуацията.

"Той е бил с кашлица, температура и задух. Пациентът е бил неосигурен. Настанен е в една отделна стая със самостоятелен санитарен възел и е взета проба за PCR. В момента, в който се вижда, че пробата е положителна, ние започнахме да го издирваме. Малко преди това дежурният, който е бил втора смяна, не го е намерил в стаята, обадил се е на началник отделението и в такъв случай се изписва дисциплинарно - колегите още не са знаели, че PCR е положителен", обясни Ковачка.

След получаването на резултатите от болницата уведомяват РЗИ. Пациентът е бил намерен в Долна баня и настанен в инфекциозното отделение на УМБАЛ "Света Анна".

По думите на Ковачка са извършени предписанията за дезинфекция.

"Взехме проби за PCR на всички пациенти в отделението и на персонала, който го обслужва - лекари, сестри, санитари", каза още директорът на болницата.

Инфекцията е установена при 8 души. Петима от тях са откарани в столичната болница "Св. Анна", а останалите трима се лекуват в домашни условия и са под карантина за 28 дни. 

Относно това дали мъжът е оказал съдействие на полицията в Долна баня, Ковачка отбеляза, че е имало малък проблем.

"Чувствал се е добре и смятал, че това не е необходимо. С намеса на полицията и кмета на Долна баня накрая е склонил", коментира тя.

Инфекциозното отделение на "Света Анна" е под карантина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК