Списъкът от дома на Бобоков събира големите бизнесмени на Прехода

Бизнесменът не е негов автор, тъй като е черпил вдъхновение от книгата на разследващия журналист Григор Лилов "Най-богатите българи"

01.06.2020 | 19:20 Редактор: Александра Иванова

Един лист хартия събра на едно място "големите" в бизнеса. Списъкът с имена и суми беше открит в дома на Атанас Бобоков. Макар и негов собственик, бизнесменът не е негов автор, тъй като оказва се, е черпил вдъхновение от книгата на разследващия журналист Григор Лилов "Най-богатите българи". 

"Самият списък е много интересен най-вече заради имената, които са вътре. Това са всички хора, които направиха пари по време на Прехода – последните 30 години. Това са хора, които с икономическите си възможности движат и политиката, и икономическото развитие на България", заяви разследващият журналист Димитър Илиев.

А според експерта по национална сигурност Николай Радулов, списъкът представя българските бизнесмени от миналото и настоящето.

"В списъка има бандити - живи и умрели, има и забогатели нечестно, има и хора, които са много креативни. Не трябва да слагаме един генерален извод, че всеки който е богат, е мошеник, разбойник и крадец", допълни Радулов.

Кой какъв е и с какъв финансов ресурс разполага, е интересувало Бобоков, който си водил бележки. Според експертите сам по себе си обаче списъкът не е доказателство за схема, а има само спорна информационна стойност – за състоянието на богатите българи, при това – далеч не всички. Но част от тях – конкуренти на Бобокови.

"Няма богат човек в България, който един или друг ден да не си направи равносметка къде се намира той сред богатите. Тези равносметки по принцип не са опасни, защото богатството, като изключим когато е вследствие на кражби и престъпление, произлиза от произведен продукт. Във всеки сейф един бизнесмен може да има такъв списък, взет от незнайно къде с информация, получена от незнайно къде. Въпросът е оттук нататък какво следва? Какъв знак е от прокуратурата излизането на този списък? Според мен е продължение след арестите на Баневи, на Ветко Арабаджиев, на Васил Божков – това е продължение на една политика за търсене на някаква справедливост", разясни експертът по национална сигурност.

Атанас и Пламен Бобокови притежават фирми за моторни масла и акумулатори. Според прокуратурата братята са имали протекции от екоминистерството за преработка на отпадъци и спестяване на големи разходи за транспорт на боклук извън страната.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК