Аферата с боклука - откриха снимки на убити, а срещу имената - големи суми пари

10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци

30.05.2020 | 12:14 Редактор: Искра Ангелова

10 души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци. Сред тях е и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който беше арестуван в четвъртък.

"7 от тях са за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. На един от тях е повдигнато и вторично обвинение за престъпление за управление на опасни отпадъци", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

За четирима от участниците прокурорите ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за най-тежката мярка - "задържане под стража" 

По думите ѝ стана ясно, че за други двама ще бъде наложена мярка "домашен арест".

"Като обвиняеми са привлечени общо 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления. По отношение на тях са определени мерки за неотклонение "парична гаранция. В жилището на А. Б беше намерена и иззета цветна снимка с имена на публично известни личности, някои от тях са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях има записани големи суми пари - 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева. А в жилището П.Б. бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на служебни лица от Министерство на правосъдието, както и автобиографии със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпения", допълни Милева.

 

Прокурор Генка Брезашка допълни, че групата е била създадена с користна цел с участието на длъжностни лица. Сред тях са зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и директорът на РИОСВ-Плевен.

"Живков е бил близък с братята Бобокови, извършвал е действия, с които подпомага незаконната дейност на братята за внос и износ на боклук", каза още тя.

Именно двамата братя Бобокови и зам.-министърът Живков, както и директор на екоинспекцията в Плевен са обвинени за участие в престъпната група.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Иван Кънчев

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
minkov
преди 3 години
някой си е водил записки за сумите в куфарчетата с пари на компартията. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Михаил
преди 3 години
Откъде у червената журналистка от Враца/Видин-Лора Владимирова ,30 млн долара? Не са ли повечето от тези в списъка кредитни милионери? Би трябвало,да се разследват за произход на капитала. Започнатото трябва да се довърши докрай. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Брей голям бизнес ще излезе ***...едно време като деца всички искахме да караме камьона за ***...тази професия почти беше равна на това да станеш цар като пораснеш...явно подсъзнателно сме усещали потенциала на властта да си боклукчия...Ха,ха Сигнализирай за неуместен коментар