Зам.-министърът на екологията Живков е задържан за престъпна схема с боклук

Разследването на специализираната прокуратура се проведе на няколко места в страната

28.05.2020 | 17:52 Редактор: Искра Ангелова

Заместник-министърът на екологията Красимир Живков и още петима души са в ареста за участие в организирана престъпна група, свързана с внос на опасни отпадъци.

Той, заедно с бивш началник на регионалната екоинспекция в Плевен са участвали в организирана престъпна група по линия на преработката на опасни отпадъци.  

Акцията започна от имотите на втория в екоминистерството и завърши на работното му място. Във ведомството разследващите търсеха и преглеждаха документи, свързани с преработката и трафика на отпадъци у нас. Сагата с боклука е с начална точка Италия. Там арестите започнаха в началото на годината.


 
4 часа по-късно Красимир Живков беше отведен с бус на прокуратурата.

"Това, което мога да кажа е, че спецпрокуратура е отново в МОСВ. Не съм задържан, оказваме съдействие. След водите темата е отпадъци – рециклиране, изгаряне", каза Живков.

Според прокуратурата, начело на контрола по отпадъци Живков е участвал в схема за незаконен внос на боклук у нас.

"Зам.-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

На други дружества пък Живков отказвал да подпише разрешение за износ на опасни отпадъци. 

"По този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешителни за последваща преработка на територията на Р България. От тази схема се е възползвало и търговско дружество, което е има рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори", допълни тя.

По информация на Bulgaria ON AIR компанията е собственост на братята Пламен и Атанас Бобокови, чиито адреси в Русе и София също бяха претърсени.

Шестима задържаните ще прекарат нощта в ареста, а в петък прокуратурата трябва да реши на кои от тях да повдигне обвинения и какви да бъдат те.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много ветровито министерство се оказа това. Сигнализирай за неуместен коментар