Концесионерът на плажа в Ахтопол е унищожил част от сиви дюни

Това е установила проверка на екоинспекцията в Бургас

26.05.2020 | 18:18 Редактор: Александра Иванова

Концесионерът на плажа в Ахтопол е унищожил част от сиви дюни. Това е установила проверка на екоинспекцията в Бургас. През уикенда стана ясно, че багер е разорал защитените пясъчни образувания, за да се сложат скари, по които плажуващите да стигат до брега. Минимум 10 хил. лв. е санкцията за такова нарушение.

Едва когато данните от замерване с GPS обаче, бъдат сравнени с подробните карти на дюните по българското Черноморие ще стане ясно каква част от дюните е унищожена. 

Плажът в Ахтопол попада в две защитени зони по Натура 2000 и в парк Странджа. Следователно всякакви дейности по крайбрежието трябва да бъдат съгласувани с екоинспекцията в Бургас. Концесионерът обаче решава сам да прокара пътека към морето, като лично се качил на трактора. 

"Според вас това дюни ли са или не са дюни? Според мен не са. Дюни са може би тук отзад. Искаме да пуснем дървена пътека, която да идва от паркинга, за да слизат хора в неравностойно положение, инвалиди, майки с колички", обясни концесионерът Галин Вълчев.

Според туристи обаче това е "кущунство". А инспектори направиха замерване с GPS. Данните трябва да бъдат сравнени с подробните карти на дюните по българското Черноморие.

"Ако се установи, че това е дюна, както от РИОСВ съобщиха и нейната цялост е нарушена, ще бъде наложена глоба, която съгласно закона е от 10 хил. лв. до 50 хил. лв.", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Изравняването на пясъчната ивица е преустановено

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК