Ръст на всякакъв вид опити за онлайн злоупотреби

Измамните писма най-често са свързани със съобщения за последни доставки на маски, нови маски, лечение

01.04.2020 | 15:19 Редактор: Юлия Христова
Ръст на всякакъв вид опити за онлайн злоупотреби

В периода 16 - 22 март блокираните СПАМ писма по темата за коронавируса са се увеличили с близо 20%, в сравнение с предходната седмица. Блокираните от системата за сигурност на една от IT компаниите у нас СПАМ писма, по същата тема са се увеличили с 11% през първата половина на март в сравнение с първата половина на февруари, пише "Монитор".

"В тези условия, в които страховете на хората нарастват, наблюдаваме и ръст на всякакъв вид опити за онлайн злоупотреби. Измамните писма най-често са свързани със съобщения за последни доставки на маски, нови маски, лечение, съвети за това как да предпазим себе си и близките си (с призив за изтегляне на файл) и дори призиви за дарения. Затова във време, когато все повече дейности се извършват онлайн е по-важно от всякога да внимаваме какво получаваме и какво отваряме в мрежата", заяви управител на компанията Любомир Русанов.

СПАМ текстовете представляват непоискани търговски съобщения, а фишингът е измамен имейл, който цели получаване на достъп до чувствителна информация като потребителско име, парола, номер на кредитна карта и др. Това най-често се прави чрез имитиране на комуникация с разпознаваема институция като банка, интернет оператор, доставчик на имейл услуги, държавна структура и др.

Защитата от фишинг е изцяло в ръцете на потребителите, които трябва да оценяват много внимателно получените имейли и да не отварят линкове или прикачени файлове освен ако не са сигурни кой е изпращачът. Когато в имейла е включена препратка (линк), е важно те да проверят внимателно адреса и дали той не е различен от официалния адрес на съответната организация.

Сред най-важните стъпки, които могат да направят, за да повишат своята защита, са също използване на надеждна антивирусна програма, редовно сканиране на устройствата, посещение на сайтове с активен SSL сертификат, както и използване само на Wi-Fi мрежи, защитени с парола.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК