Какво трябва да сложим на трапезата на Архангеловден

Отбелязваме деня на свети Архангел Михаил на 8 ноември

05.11.2025 • 13:25 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Какво трябва да сложим на трапезата на Архангеловден
Какво трябва да сложим на трапезата на Архангеловден

Архангеловден е на 8 ноември, денят на свети Архангел Михаил – небесният пълководец.

На трапезата ни трябва да присъстват празнични ястия, с които да се почете светецът, а и за здраве. Освен с празнична трапеза, свързваме Архангеловден и с няколко любопитни поверия. 

Прави се обредна питка или рангелов хляб в чест на светеца

По традиция хлябът се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата. След това мъжът полива хляба с вино и отправя молитва към светците за благословия. 

"Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана", гласи молитвата в този ден. 

Приготвят се празнични ястия

Правят се гювеч с месо, питка, жито, боб, пастърма и се слагат на масата сезонни плодове.

Смята се, че светецът е много справедлив и състрадателен. Един от известните сюжети в българския фолклор е този, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци. 

Затова на някои икони Архангел Михаил е изобразен как държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората.

В негова чест на 8 ноември вярващите правят семейно-родови курбани.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички