Алергията към фъстъци - откритието, което промени възгледите на учените и лекарите

Доказаха, че ранното даване на фъстъци предпазва от алергии при децата

05.11.2025 • 09:34 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Алергията към фъстъци - откритието, което промени възгледите на учените и лекарите
Алергията към фъстъци - откритието, което промени възгледите на учените и лекарите

Алергията към фъстъци е една от най-често срещаните хранителни алергии, засягаща повече от 2% от децата в САЩ, с подобна разпространеност във Великобритания.

Колко лекари в залата имат пациенти, алергични към фъстъци? - въпрос, който д-р Гидиън Лак често задаваше, когато изнасяше лекции пред колеги алерголози и педиатри на тема хранителни алергии. 

Обикновено всеки лекар би вдигнал ръка, казва той. 

Но на лекция в Тел Авив, Израел, преди около 25 години, реакцията на публиката изненадва д-р Лак. Само двама или трима от около 200 души вдигат ръка.

"Казах: "Чакайте, това не е логично", спомня си той наскоро. 

"Практикувах в Лондон, където има голяма еврейска общност, и наблюдавах висока честота на алергия към фъстъци сред еврейските деца, които имат сходен произход", разказва д-р Лак

Изследванията му и тези на колегите му за причините за това, които продължиха през следващите 15 години, доведоха до забележителното откритие миналия месец, че честотата на алергиите към фъстъци в САЩ – след рязък скок – изглежда е спаднала драстично.

Оказа се, че насоките, които родителите и педиатрите – както и самият д-р Лак – са следвали, за да избягват да дават фъстъци на бебета и малки деца, с цел да предотвратят развитието на опасни алергии, са били напълно погрешни.

"Мислейки, че ги предпазваме, всъщност ние създавахме проблема", каза д-р Лак пред CNN.

Историята за това как той и колегите му доказаха, че това е така, е урок по научен процес.

В Израел има шега, че първите три думи, които бебетата научават, са "мама", "татко" и "Бамба", отбелязва д-р Лак – за фъстъчените пуканки, които израелските родители дават на бебетата.

Докато разговарял с лекарите там, както и с родители на малки деца, всички са му казвали едно много ясно нещо: "Даваме фъстъчени закуски на бебетата си на възраст между 4 и 6 месеца".

Бамбасите съдържат огромно количество фъстъчено протеин. Този продукт е бил разработен в Израел и е защитил израелското население.

"Това не е доказателство за нищо. Може ли да има други разлики, които израелските деца изпитват – климат, слънчева светлина, излагане на витамин D – които да са допринесли за това?", смята д-р Лак.

Снимка: БГНЕС


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички