Алергията към фъстъци е една от най-често срещаните хранителни алергии, засягаща повече от 2% от децата в САЩ, с подобна разпространеност във Великобритания.
Колко лекари в залата имат пациенти, алергични към фъстъци? - въпрос, който д-р Гидиън Лак често задаваше, когато изнасяше лекции пред колеги алерголози и педиатри на тема хранителни алергии.
Обикновено всеки лекар би вдигнал ръка, казва той.
Но на лекция в Тел Авив, Израел, преди около 25 години, реакцията на публиката изненадва д-р Лак. Само двама или трима от около 200 души вдигат ръка.
"Казах: "Чакайте, това не е логично", спомня си той наскоро.
"Практикувах в Лондон, където има голяма еврейска общност, и наблюдавах висока честота на алергия към фъстъци сред еврейските деца, които имат сходен произход", разказва д-р Лак
Изследванията му и тези на колегите му за причините за това, които продължиха през следващите 15 години, доведоха до забележителното откритие миналия месец, че честотата на алергиите към фъстъци в САЩ – след рязък скок – изглежда е спаднала драстично.
Оказа се, че насоките, които родителите и педиатрите – както и самият д-р Лак – са следвали, за да избягват да дават фъстъци на бебета и малки деца, с цел да предотвратят развитието на опасни алергии, са били напълно погрешни.
"Мислейки, че ги предпазваме, всъщност ние създавахме проблема", каза д-р Лак пред CNN.
Историята за това как той и колегите му доказаха, че това е така, е урок по научен процес.
В Израел има шега, че първите три думи, които бебетата научават, са "мама", "татко" и "Бамба", отбелязва д-р Лак – за фъстъчените пуканки, които израелските родители дават на бебетата.
Докато разговарял с лекарите там, както и с родители на малки деца, всички са му казвали едно много ясно нещо: "Даваме фъстъчени закуски на бебетата си на възраст между 4 и 6 месеца".
Бамбасите съдържат огромно количество фъстъчено протеин. Този продукт е бил разработен в Израел и е защитил израелското население.
"Това не е доказателство за нищо. Може ли да има други разлики, които израелските деца изпитват – климат, слънчева светлина, излагане на витамин D – които да са допринесли за това?", смята д-р Лак.
Снимка: БГНЕС
Кола блъсна 64-годишна жена в Бургас
Лили Иванова ще пее в зала „Олимпия“ на 24 май 2026 г.
Филмът на Стефан Командарев Made in EU с награда във Франция
Папата осъди политическото бездействие към климатичните промени
Левкотриенови рецепторни антагонисти – механизъм на действие, терапевтични приложения и профил на безопасност
EMA препоръча одобрение на първата генна терапия за синдрома на Уискът-Олдрич в ЕС
Настинката и замърсяването на въздуха – каква е връзката?
Тампони или превръзки – кое да изберем?
Зимното слънцестоене: Кога ще бъде най-дългата нощ в годината
Мангровите гори се оказаха неочакван източник на метан
Луната се променя в реално време пред очите ни
Китай официално стартира програма за космически туризъм
57 пожара са потушени в страната за последното денонощие
И "Шеврон" се прицели в "Лукойл"
Без ток във Варна на 18 ноември 2025
Украйна опитала да ликвидира Сергей Шойгу
Времето във Варна на 18 ноември 2025
Петко Гетов: Една от най-големите грешки на бизнеса е да използва AI на всяка цена
Украински аналог на Starlink се появи в далекобойните дронове
Израел е фаворит на пазарите въпреки международното осъждане заради Газа
Технологичните акции поведоха спадовете сред щатските индекси