Гърците обичат гастрономията и са се доказали като добри кулинари. Затова и някои от техните вкусни рецепти приготвяме и у дома. Ако обичате картофи и искате да си направите нещо необичайно, опитайте тази лесна гръцка рецепта за вкусни печени картофи с много аромат.
Необходими продукти:
- 6 големи червени или обикновени картофа
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин екстра върджин на вкус
- 2 супени лъжици пресни листа от мащерка
- 2 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. лют червен пипер - по желание
За финално овкусяване на картофи:
- 6-8 стрити скилидки чесън
- наситнени листа магданоз
- 4-5 с.л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и изплакват с вода. След това се нарязват на дълги резени и се подсушават с кухненска хартия. Слагат се в купа и добре се овкусяват с подправките и малко зехтин.
Подреждат се равномерно в тава с незалепващо покритие, леко намазнена със зехтин. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса. По някое време може да ги обърнете.
Картофите са готови, когато отвън са златистокафяви и хрупкави, а отвътре меки. Пригответе финалната смес за овкусяването на готовите картофи, като комбинирате всички съставки много добре в подходяща купа. Сложете топлите картофи, разбъркайте хубаво и сервирайте.
Четете още гръцки рецепти в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay