Лесно и бързо се приготвя оризът. Той може да бъде както засищаща гарнитура, така и пълноценна част от питателно меню. Той присъства в много кухни – в китайската, индийската, среща се и в нашите традиционни ястия.
Кафявият ориз се счита за по-здравословен избор в сравнение с белия, тъй като запазва повече от естествените си хранителни вещества. За разлика от белия ориз, който преминава през по-голяма обработка, кафявият губи само външната си люспа, като оставя ценните вещества непокътнати. Това го прави богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
Полезен за хората с диабет
Особено високото съдържание на манган в кафявия ориз е полезно за метаболизма, здравето на костите, заздравяването на рани и контрола на кръвната захар. Затова и кафявият ориз е по-полезен за хората с диабет от белия. Освен манган, той осигурява и фолиева киселина, калий, калций и рибофлавин (витамин В2).
Редовната консумация на кафяв ориз може да помогне за по-балансирано хранене и да намали риска от здравословни проблеми като метаболитен синдром и отслабване на костите.
Само една чаша кафяв ориз покрива почти цялата дневна нужда от манган и осигурява витамини, минерали и полезни растителни съединения. Сред тях са антиоксиданти като феноли и флавоноиди, които помагат на организма да се справя с оксидативния стрес. Той се свързва със сърдечни заболявания, някои видове рак и преждевременно стареене.
Антиоксидантите също така помагат на тялото да се бори с възпаления. Изследвания показват, че кафявият ориз може да понижи нивата на C-реактивния протеин, който се открива при възпалителни процеси.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay