Три полезни храни за червата през лятото

Хидратацията е много важна

06.07.2025 | 21:37 Редактор:
Можем да си набавяме и естествени пробиотици.
Можем да си набавяме и естествени пробиотици.

Обичайно през лятото зачестяват случаите на стомашни вируси. Включвайки подходяща храна в менюто си, можем даподобрим чревната флора.

Мляко

Кисело мляко и ферментиралите храни са богати на пробиотици, които са от съществено значение за чревното здраве. Киселото мляко е източник на полезни бактерии. Консумацията на натурално кисело мляко, кефир или ферментирали храни като кимчи, кисели краставички, маслини, кисело зеле може да помогне за балансиране на чревната флора, да подобри храносмилането и да предотврати подуване на корема.

Диня

Любимият на мнозина летен плод е много полезен за стомашно-чревния тракт. Хидратиращ е, а помага и за предотвратяване на запек. Динята съдържа и фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат червата ни в добра форма.

Копър и мента

Свежи, вкусни, те действат като естествени храносмилателни помощници. Допринасят за намаляването на подуването на корема, облекчават газовете и подобряват храносмилането, което ги прави идеални летни добавки към здравословното ни меню. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: freepik