С високото си съдържание на вода и хрупкава текстура, краставиците са отличен вариант за лек обяд или вечеря. През лятото краставиците са чудесни за приготвяне на различни салати, таратор, а защо не и просто нарязани и поръсени с щипка сол.
Краставиците не са просто свежи и хрупкави, но са и пълни с полезни вещества. В тях има различни растителни съединения и антиоксиданти, които могат да помогнат не само за по-доброто ни здраве, но и за предпазване от някои заболявания.
Освен това са нискокалорични, с високо съдържание на вода и разтворими фибри. Това ги прави подходящи за консумация, ако искаме да останем хидратирани и да отслабнем по естествен начин. Краставиците съдържат около 96% вода, което ги прави една от най-добрите храни за летните жеги.
Най-добре е да ги ядем с кората, съветват експерти
В кората се крият доста от полезните фибри, витамини и минерали. Ако ги хапваме без обелките се губят голяма част от полезните вещества.
Антиоксидантите в състава на краставиците пък се борят с вредните свободни радикали в тялото, които са свързани с редица хронични заболявания като рак, сърдечни и автоимунни проблеми. Краставиците, както и повечето плодове и зеленчуци, са чудесен естествен източник на такива защитни вещества.
Краставиците могат да помогнат и при отслабване. Те са много нискокалорични – една сурова, неовкусена средноголяма краставица съдържа само 45 калории. Освен това, краставиците придават свежест и вкус на салати, сандвичи и дипове, като могат да заместят по-калорични храни.
Високото им съдържание на вода също спомага за отслабване, тъй като храните с много вода и малко калории помагат да се чувстваме сити, без да приемаме излишни калории.
Снимка: Freepik