Ползите от малините за организма

Не могат да повишат много нивата на кръвната захар

23.05.2025 | 02:30 Редактор:
Малините са и отличен избор за хора, които се опитват да отслабнат.
Малините са и отличен избор за хора, които се опитват да отслабнат.

Малините могат да се хапват докато са пресни, да се добавят в кисело мляко с мюсли или към смутита, да се сварят на сладко или компот, дори да се замразят и после да се използват като свежа добавка към сладкиши и пайове.

Една шепа малини осигурява повече от половината от дневната нужда на организма от витамин С.

Съдържат витамин А, витамин В6, калций и цинк

Освен на витамини, малините са богати и на антиоксиданти. Това са растителни съединения, които помагат на клетките да се борят с оксидативния стрес и да се възстановяват от него.

Оксидативният стрес е свързан с по-висок риск от рак, диабет, сърдечни заболявания и други болести.

Елаговата киселина, един от ключовите антиоксиданти в малините, не само помага за предотвратяване на увреждане от свободни радикали, но и участва във възстановяването на клетките. Малините са и отличен избор за хора, които се опитват да отслабнат, защото съдържат малко захари и много фибри. 

Освен това малините не могат да повишат много нивата на кръвната захар, тъй като повечето горски плодове имат нисък гликемичен индекс. Някои изследвания дори показват, че те могат да подпомогнат понижаването на кръвната захар и да подобрят инсулиновата чувствителност. Малините също се свързват с по-добър метаболизъм и по-малък риск от чернодробни проблеми, свързани с храненето.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay