Храните за по-добра енергия през деня

Недостигът на витамин B12 може да доведе до умора и слабост

14.05.2025 | 13:33 Редактор:
Най-добре е да включим в менюто си храни с нисък гликемичен индекс.
Най-добре е да включим в менюто си храни с нисък гликемичен индекс.

Постоянната умора може да бъде резултат от различни фактори, като стрес, недоспиване или прекомерни физически натоварвания. Един от най-ефективните начини за борба с това състояние е чрез правилното хранене.

Храната, която приемаме, играе важна роля за нивата на енергия и нашето общо състояние. Съществуват определени храни, които могат да ни помогнат да се почувстваме по-енергични и да подобрим издръжливостта си през деня.

Балансирано хранене за стабилни нива на енергия

Когато се чувстваме уморени, е важно да се фокусираме върху храненето, което ще ни осигури стабилни нива на енергия през целия ден. Най-добре е да включим в менюто си храни с нисък гликемичен индекс, които осигуряват бавно освобождаване на енергия.

Това включва пълнозърнести храни като овесени ядки, кафяв ориз и киноа, които не водят до резки скокове в нивата на кръвната захар.

Заедно с това трябва да добавим и храни, богати на белтъчини като яйца, риба, пилешко месо и бобови култури. Белтъчините са важни не само за изграждането на мускулна маса, но също така поддържат стабилни енергийни нива и помагат за възстановяването на тялото след физическо натоварване.

Някои витамини и минерали играят важна роля в процесите, които осигуряват енергия на тялото. Например витамин B12 и желязото са ключови за производството на енергия.

Недостигът на витамин B12 може да доведе до умора и слабост, като същото важи и за дефицита на желязо, който води до анемия и намалена кислородна доставка до тъканите.

Храни, богати на витамин B12, включват месо, яйца и млечни продукти, докато за повишаване на нивата на желязо е полезно да се консумират червено месо, спанак и бобови храни.

За по-добро усвояване на желязото е добре да се комбинират с храни, богати на витамин C като цитрусови плодове, ягоди и броколи.

Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay