Храните, които подуват корема

Избягвайте консумацията им, затрудняват червата

12.05.2025 | 14:19 Редактор:
Не всички стомаси понасят добре лука.
Не всички стомаси понасят добре лука.

Неразположения, свързани със стомаха и отделителната система, са по-често срещани при дамите. Ето няколко храни, които водят до запек и подуване:

Изкуствени подсладители

Според специалисти, тялото ви реагира най-добре на храна, която е натурална. Ако нещо е изкуствено приготвено, тялото ви има повече проблеми с преработката му.

Съвети, които можете да опитате: заложете на естествени подсладители като мед, нектар от агаве, плод монк (Monk Fruit) или кленов сироп. Ако имате диабет и искате да избягвате естествените захари, опитайте растителния подсладител стевия. 

Лук

Лукът съдържа разтворими фибри, известни като фруктан, които могат да причинят пълен "хаос" в храносмилателния ви тракт. Мощният кореноплоден зеленчук може също така да е малко по-силен, отколкото някои чувствителни стомаси могат да понесат.

Съвети, които можете да опитате: суровият лук създава повече проблеми от сготвения, така че, ако лукът води до подуване на корема, но искате да запазите тази противовъзпалителна храна в диетата си, първо го обработете термично. Лукът на прах също е опция. 

Солени храни

Консумацията на храни с високо съдържание на натрий може да предизвика задържане на вода, което може да доведе до подуване на корема. Избягването на натрий не означава просто да не използвате сол, тъй като сол може да се намери в повечето преработени и пакетирани храни, включително супи, хляб и други солени бързи храни.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay