Идея за Великден: Тирамису с остатъците от козунак

Ето какво да направите с изсъхналия козунак

20.04.2025 | 16:04 Редактор:
Класическо тирамису с неочаквано допълнение за празничен вкус.
Класическо тирамису с неочаквано допълнение за празничен вкус.

Рецепта за тирамису, което включва козунак? Звучи като нещо несъвместимо, но съвсем не е така. След великденските празници със сигурност ви е останал козунак, който е изсъхнал и никой не иска да яде. За да го изведете на следващото ниво, превърнете го в пухкав десерт ала тирамису с нашата чудесна рецепта.

  • 300 мл еспресо, изстинало
  • 75 мл тъмен ром
  • 150 г захар
  • 6 големи яйца
  • 1 щипка сол
  • 120 мл бяло вино
  • 500 г маскарпоне
  • 200 г козунак, нарязан на филийки
  • 2-3 супени лъжици какао
  • 2-3 супени лъжици настърган
  • шоколад

Излейте кафето в купа. В него разтворете рома и захарта, разбъркайте добре. Разбийте жълтъците в голяма купа с щипка сол до пухкава смес. В отделна купа разбийте белтъците с останалата захар и бялото вино до пухкава смес. Внимателно добавете маскарпонето към белтъците и разбъркайте с шпатула. Добавете сместа с жълтъците и разбъркайте с шпатулата. Потопете всяка от филийките козунак в кафето. Подреждайте филийка козунак, следвана от слой крем. Повторете процедурата, докато използвате всичкия козунак и крем. Поръсете с какао и шоколадови стърготини. Приберете в хладилник за 4 часа преди да сервирате.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik