Козуначено руло с пълнеж от течен шоколад и лешници (РЕЦЕПТА)

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса

18.04.2025 | 22:11 Редактор:
Тайната съставка - крем ликьор.
Тайната съставка - крем ликьор.

Предлагаме ви алтернатива на обикновения козунак. Козуначеното руло, оформено като плитка, е новият хит този Великден. Тайната съставка - крем ликьор.

Необходими продукти

За тестото:

  • 500 г брашно за козунак
  • 20 г прясна мая
  • 180 мл топло прясно мляко
  • 100 г захар
  • 3 яйца
  • 100 г разтопено масло
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 2-3 с.л. крем ликьор
  • ½ ч.л.сол

За пълнежа:

  • 200 г течен шоколад
  • 80 г печени лешници
  • 2-3 с.л. крем ликьор

За намазване:

  • 1 яйце + 1 с.л. прясно мляко + 1 с.л. ликьор
  • Захар за поръсване

Начин на приготвяне

  1. Пресейте брашното и солта.
  2. Разтворете маята в топлото мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
  3. В купа разбийте яйцата със захарта, ванилията и ликьора. Добавете шупналата мая и започнете да добавяте брашното на части.
  4. При месене добавяйте разтопеното масло на части. Покрийте и оставете да втаса на топло за 2 часа.
  5. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 1 см.
  6. В средната част (по дължина) сложете течния шоколад, смесен с нарязаните лешници и ликьора.
  7. От двете страни на тестото направете диагонални разрези на ленти (около 2 см ширина).
  8. Започнете да преплитате лентите върху шоколадовия пълнеж, редувайки лява и дясна страна, за да получите плитка. Може да намажете с разбито яйце да се залепят.
  9. Поставете сплетеното руло в тава върху хартия за печене. Покрийте и оставете да втаса още 30 минути.
  10. Намажете с разбито яйце, смесено с мляко и ликьора, и поръсете със захар.
  11. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Снимка: Bulgaria ON AIR